събота, 23 януари 2010 г.

Аромат от рози

Ароматът на рози е в състояние да унижощи глада ви, заради който непрекъснато посягате към хладилника у мода.

Според учени от университета Таунсвил в Австралия розите успешно могат да бъдат използвани като диетичен продукт.

Изследователите си направили експериментът с 3200 затлъстели жени на възраст от 20 до 36 години.

В продължение на три седмици половината от пухкавите дами живеели в стаи с букети от рози, които ежедневно били подменяни.

Останалите австралийки обитавали стаи с полски цветя. Всички участнички били помолени да прекарват в стаите си най-малко по три часа дневно.

И така, при дамите от стаите с рози било установено, че чувството им на глад е отслабнало. Те свалили дневния си прием на калории с 1000. За трите експериментални седмици стопили също между 3 и 5 килограма.

Учените обясняват ефекта с това, че ароматът на розите активира областа в мозъка, която е свързана с чувството на глад. По този начин ароматът от розите подлъгва мозъка и създава лъжливо чувство на ситост.


*******************************************************************************

Ароматът на рози и бадеми успокоява болките, но само на жените. До този извод стигнаха учени от университета в Квебек, Канада. Те накарали доброволци от двата пола да потопят ръцете си в болезнено гореща вода и след това им предложили да вдишват различни миризми. Изследователите установили, че приятните аромати потискат болката при нежния пол, но нямат ефект върху мъжете.

Даказано е, че миризми като тази на оцета в известна степен увеличават усещането за болка. Според учените ароматите по всяка вероятност променят процесите в мозъка, свързани с приемането и обработката на информацията за допир, болка и температура, но не е ясно защо мъжете не се влияят от тях.

Според изследването на канадските учени и двата пола се чувстват по-щастливи, когато усещат приятни миризми, докато неприятните създават лошо настроение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи