събота, 7 ноември 2009 г.

Китайската градина и традициите на фън шуй

Традиционната китайска градина се отличава с богата и разнообразна растителност, която както и всички градински елементи има и утилитарна стойност, и естетическа ценност. Нерядко тя включва плантации с овощни дървета и алеи, засадени с билки. Едва ли може да се намери китайска градина без благородни дървесни видове. На първо място китайците единодушно поставят вечнозеленият бор - символ на постоянно благородство. Не по-малка популярност има естествено и бамбукът - гъвкав, кух отвътре и затова смятан за символ на животворна пустота.
Почти във всяка китайска градина може да се срещнат “дърветата на щастието” - слива и праскова, плачещи върби, олицетворяващи животворното начало ян, стройни тополи, пищни магнолии и бананови дървета. Както и в китайския пейзаж, цветовете на градинската флора са доста сдържани: вниманието на наблюдателя е привлечено преди всичко от формата на растенията и играта на светлината и сенките.
Обширна област в китайското градинарство заема отглеждането на декоративни цветя. С най-голяма почит се ползва божурът, който според китайците е “царят на цветята”, смятан за съвършено въплъщение на началото ян. Китайците са селектирали стотици сортове божури, сред които най-добър те смятат “Танцуващото лъвче” с неговите пастелни тонове и листа като пеперуди.Пасивното начало ин в царството на цветята е представено от хризантемата, символ на покой и дълголетие. Най-красиви се смятат хризантеми с разноцветни листенца.Навсякъде в Китай се отглеждат рози, хортензии, нарциси, зюмбюли, нар, а на юг - орхидеи. Лотосът, устремен към слънцето от тъмните водни дълбини, сякаш пронизва всички нива на мирозданието и открива неудържимата жизнена сила. Неговите нежни цветове, отворени над самата водна повърхност, са символ на чистотата, неуязвима за “тинята и калта” на суетния свят.
Цветята в китайската градина растат и в ниски, и във високооформени алеи, хаотично преплетени около водните площи, в отделни саксии или сандъчета. Китайската градина не познава чистите тревни площи: специално отделеното празно пространство е чуждо на нейните естетически принципи. Разнообразието на цветята и и начина на отглеждането им са свързани с експерименталния дух на китайското градинарство, със стремежа да се експериментира с растенията и да се открие най-добрата възможност за растежа и развитието им.
В съвременното изкуство фън-шуй се смята, че неотдавна оформените и предназначени за продажба градински площи са лишени от благотворната енергия ци. Ако в парцела няма растителност, той е открит за всички ветрове, които прогонват ци и не й позволяват да се натрупва. Вечнозелените растения, символизиращи благородство и дълголетие, традиционно се смятат най-добри за натрупване на ци. Най-общо казано, от гледна точка на фън-шуй най-благоприятни са многогодишни растения с пищна листна маса, плодоносни и цъфтящи всяка година. Изборът им е неограничен и зависи от творческата интуиция и разумния подход.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи