събота, 7 ноември 2009 г.

Пеларгониум -мушкато




Ще откриете ярките съцветия от бели, розови, оран­жеви, червени или пурпурни цветове в градини, пар­ници, прозоречни сандьчета, балкони и первази. Погледнете листата на един типичен сорт и ще видите шарката (зоната) във форма на конска подкова. П. зонале се разделя на три групи с неясни граници. Най-популярните спадат към група­та лехи. които цъфтят на открито от юни до октомври. Втората група на парниковите е с подобни цветове и шарки по листата. Последна е групата с декоративни листа - листата са по-ефектни от цветовете.





Преди години напролет купувахме растенията в саксия, готови за разсаждане в края на сезона. Те са били отгледани от резници, а ние на свой ред правех­ме резници в край на лятото и така си осигурявахме цветя за следващата година - храстовидни екземпля­ри (30 см) с червени, розови или бели цветове. Сега нещата се промениха. Появиха се джуджета (15 см), широко разпростиращи се видове, оранжеви, цветове в багра слонова кост, цветове на петънца, голямо разнообразие от първо и второ поколение хибриди, които може да се отгледат от семена в до­машни условия или да се закупят напролет като разсад. Пеларгониумите с ароматни листа, които ухаят на роза, лимон и ябълка, са били предпочитани през 19. век, но цветовете им са незначителни, затова и те нямат място в тази книга. Сортовете за лехи не са трудни за отглеждане. Застрашават ги малко болести и вредители, изиск­ванията им също са малко. Независимо дали расте­нията са отгледани в домашни условия или са купени от магазин, полейте саксиите няколко часа преди за­саждане. Трябва да сте сигурни, че са закалени. От време на време пензирайте връхчетата на нараст­ване, за да се разклони растението. Те издържат на суша по-добре от повечето растения. Постоянното поливане ще ги умори. Поливайте само при дълго засушаване и от време на време подхранвайте с тор, който съдържа поташ. След като цветовете повехнат, премахнете и цветоносните стъбла, за да удължите периода на цъфтеж - това е особено важно при някои от новите сортове. Преди настъпването на първите студове внимателно извадете растенията и махнете почвата около корените. Засадете растенията поеди­нично в компост, като използвате саксии, които са по-големи от необходимото. Дръжте в неотоплена стая и поливайте само ако листата започнат да увисват. Нап­ролет преместете на добре осветено място и поли­вайте по-често. Закалете растението и го засадете на открито в края на май.




ПОЧВА: Почва с добри дренажни свойства . Вирее на слънце или лека сянка.




РАЗМНОЖАВАНЕ: Резници: използвайте зелени връхчета на стръкове (7,5-10 см) - не използвайте стиму­латор за вкореняване и не покривайте след засаждане в компост през юли - август. Преместете в саксии с диаметър 7,5 см 2-3 седмици след вкореняването. През зимата поливайте оскъдно, а в началото на. април преместете в сандъче на открито. Разсадете в края на май. Семена: засейте семена през януари - февруари при температура 21-24 ‘С, Разсадете в края на май.






****************************************************
***************************************************
Ароматното мушкато е полезно и в кухнята





Нито едно стайно растение не може да се похвали с такъв разнообразен аромат, какъвто притежава южноафриканското ароматно мушкато. Струва си да потъркате с пръсти листата му и веднага ще усетите силния аромат на ананас или ябълка, портокал или лимон, мента или джинджифил. Благодарение на това забележително свойство южноафриканското ароматно мушкато се използва много в кулинарията, за приготвянето на желета, пудинги, чай или сладкиши.

Ароматното мушкато винаги се чувства добре на осветено слънчево място на балкона или терасата. То бързо се разраства, не се нуждае от специални грижи, може дълго време да преживее без вода.
Прекалено дългите стебла на растенията трябва да се съкратят през лятото. През зимата саксиите се поставят на прохладно място, където температурата не пада под нула градуса. През пролетта, когато преминат опасностите от измръзване, можете да изнесете съдовете с растенията отново на терасата.



******************************
******************************

Още малко за...




Според древното поверие мушкатото с розов цвят привлича любовта, използвали са го при любовни магии, докато бялото мушкато повишава плодовитостта.
Ако се сложат листенца от мушкато в бурканчето със сладко, то няма да се покрие с плесен.



Цъфналото мушкато на прозореца отпъжда комари и всякакви насекоми през лятото.
Масло от пеларгония се използва в ароматотерапията. То успокоява психиката и подобрява настроението. Способно е дори да се справи с депресията. Използва се и при лечение на изгаряния, рани, дерматити и екземи. Помага при проблеми по време на менопаузата.




Май наистина си струва човек да опита?

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи